چرا دور چشم تیره می شود- تیرگی دورچشم

چرا دور چشم تیره می شود

چرا دور چشم تیره می شود- تیرگی دورچشم

ارسال شده توسط: دکتر جعفری دیدگاه : 0 دیدگاه

چشم ها اولین جایی هستند که مورد توجه اطرافیان قرار می گیرند. کسانی که تیرگی دور چشم دارند، صورتشان پیرتر و عصبی به نظر می رسد. دلایل تیرگی دور چشم بسیار متنوع است. تیرگی زیر چشم می تواند به علت دلایل درونی و یا محرک های بیرونی ایجاد شود. در هر صورت این تیرگی به وسیله ی لیزر های ضد لک، تزریقات زیبایی و حتی کرم های روشن کننده قابل درمان است و می تواند تا حد زیادی بهبود پیدا کند. در این مطلب در مورد علت های ایجاد تیرگی دور چشم، شیوه ی تشخیص و خلاصه ای از راه های درمان آن صحبت کرده ایم.

برای تمامی روش های درمان تیرگی دور چشم اینجا کلیک کنید.

تیرگی دور چشم به چه علتی ایجاد می شود؟

اول از همه باید تیرگی و کبودی دور چشم را از هم افتراق دهیم. تورم و کبودی زیر چشم معمولا به علت جراحت یا عفونت است. در حالی که تیرگی دور چشم یک پروسه ی طبیعی است که به دلایل زیر می تواند اتفاق بیفتد:

دلایلی که باعث تیرگی دور چشم می شود

 ژنتیک:

قوی ترین و شایع ترین عاملی که باعث بروز تیرگی در دور چشم می شود ژنتیک است. اگر کسی از اعضای خانواده ی شما چنین حالتی داشته باشد احتمال اینکه شما هم با افزایش سن به تیرگی دور چشم دچار شوید وجود دارد. جالب است بدانید که در بعضی افراد این تیرگی ژنتیکی با استرس بدتر می شود اما زمانی که فرد از سلامت خوبی برخوردار است، تیرگی شدت کمتری دارد.

 خستگی:

زمانی که ما خسته هستیم بیش از حد به چشم هایمان فشار می آوریم. طبیعی است که چشم هایمان را بمالیم تا کمتر احساس خستگی کنیم. یکی از دلایل ایجاد تیرگی همین مورد است. با خستگی و فشار دست ها به چشم، بالشتک نازک چربی زیر پوست خیلی زودتر تحلیل می رود و زیر چشم را گود می کند. هرچقدر این گودی بیشتر باشد، تیرگی بیشتری بخاطر افتادن سایه در این گودی ایجاد می شود.

 افزایش سن:

به طور طبیعی و با افزایش سن، چربی و عضله های بدن تحلیل می رود. در نتیجه بالشتک چربی زیر چشم هم به مرور کمتر می شود و مانند تیرگی ناشی از خستگی، دور چشم ها تیره خواهد شد.

 مشکل ساختاری چشم:

در بعضی افراد چشم ها به صورت طبیعی پف آلود است. اکثر افراد هم صبح هایی که با خستگی بیدار می شوند زیر چشم هایشان پف دارد. پف زیر چشم باعث افتادن سایه در پوست نازک زیر چشم می شود. در نتیجه پوست اطراف چشم ها تیره تر به نظر می رسد.

گشادی عروق خون زیر چشم:

اگر به دلایلی عروق زیر پوست دور چشم گشاد شوند، آب زیادی از عروق به سمت فضای بین بافتی حرکت می کند. همین عامل باعث می شود که چشم ها پف کند. همچنین عروق گشاد شده با وضوح بیشتری دیده می شوند و رنگ پوست تیره تر به نظر می رسد.

نازکی پوست زیر چشم:

بعضی افراد به صورت ژنتیکی یا به دلیل آسیب های مختلفی که به پوست دور چشمشان وارد شده است، پوست این ناحیه نازکتر از حالت عادیست‌. خصوصا در افرادی که پوست روشن دارند. اگر این حالت وجود داشته باشد، سیاهرگ ها با وضوح بیشتری به چشم می آیند و می توانند باعث تیره به نظر رسیدن پوست دور چشم شوند.

تیرگی پس از التهاب:

این تیرگی شرایطی است که بعد از التهاب و آسیب به پوست ایجاد می شود. به طور مثال بعد از حملات حساسیتی یا بیماری هایی مثل لیکن پلان و یا حتی بعضی دارو ها، ممکن است پوست دور چشم ملتهب و قرمز شود. بعد از مدتی این التهاب از بین می رود اما آسیب به پوست به صورت تیرگی باقی می ماند.

عارضه ی جانبی بعضی دارو ها:

بعضی قطره های چشمی که برای درمان اختلالاتی مثل گلوکوم استفاده می شوند می توانند پوست دور چشم را تیره کنند. البته این تیرگی بعد از قطع مصرف دارو برگشت پذیر است.

کم خونی:

یکی از عوارض نسبتا شایع کم خونی تیرگی پوست دور چشم است. درواقع افرادی که کم خونی دارند معمولا پوست صورتشان رنگ پریده می شود. این رنگ پریدگی پوست صورت باعث تیره به نظر رسیدن پوست دور چشم است. همچنین خونی که به اندازه ی کافی آهن یا هموگلوبین نداشته باشد، نمی تواند به خوبی بافت پوست دور چشم را تغذیه و اکسیژن رسانی کند. در نتیجه پوست به مرور در افراد کم خون و یا حتی افرادی که مشکلات سوتغذیه یا سوهاضمه دارند آسیب پذیر می شود.

بی آبی و عدم مراقبت صحیح:

پوست دور چشم بسیار نازک تر از باقی بخش های بدن است. به همین دلیل به راحتی توسط عوامل محرک خارجی یا داخلی آسیب می بیند. بی آبی از درون و اشعه های خورشید از بیرون روی پوست بدون حفاظ دور چشم، باعث بروز تیرگی دور چشم می شوند.

چگونه نوع تیرگی دور چشم خود را تشخیص دهیم؟

در انواع تیرگی که در بالا گفتیم به این نکته اشاره کردیم که تیرگی زیر چشم می تواند به دلایل ساختاری، ژنتیکی، خستگی و … ایجاد شده باشد. اما از کجا متوجه شویم که تیرگی دور چشم ما از چه نوعی است و چه درمانی برایش مناسب تر است.
همانطور که گفتیم ساده ترین علت تیرگی زیر چشم خستگی است. اگر شما مدت های طولانی نخوابیده اید، استراحت بیشتری کنید. چشم هایتان را مالش ندهید و بگذارید با استراحت بیشتر تیرگی برطرف شود.

اما در انواع دیگر تیرگی مهم است که بدانیم این تیرگی واقعا رنگ پوست است و یا اینکه خطای دید و اختلالات ساختاری حس تیرگی ایجاد می کنند.

این آزمایش کوچک را انجام دهید

اگر شما پوست نرم زیر چشمتان را در ناحیه ای که تیره است نیشگون کوچکی بگیرید و متوجه تغییر رنگ پوست بعد از رهایی آن نشوید، احتمالا رنگ پوست زیر چشم‌تیره است. بسیاری از افرادی که سابقه ی ژنتیکی دارند، به چنین تیرگی هایی دچار می شوند.
اگر با این نیشگون کوچک و رهایی پوست، متوجه شدید رنگ پوست سفید و دوباره تیره شد، تیرگی بخاطر تجمع خون در آن ناحیه است. گشادی عروق زیر چشم می توانند باعث چنین حالتی شوند.
اما اگر روی پوست دور چشمتان با چراغ قوه گرفتید و دیدید که تفاوت رنگی با پوست بقیه ی نواحی ندارد، علت این تیرگی ساختاری است. در تیرگی های ساختاری که به علت پف زیر چشم و یا گودی ایجاد می شوند، افتادن سایه در زیر چشم باعث حس تیرگی آن می شود. منظور دقیقا این است که شما باید ببینید پوستتان با نواحی کناری یکرنگ است و گود شدگی سایه انداخته است یا اینکه رنگ پوست متفاوت است.

معمولا رنگ تیرگی های دور چشم که به دلایل مختلف ایجاد می شوند متفاوت است. به طور مثال تیرگی ناشی از اختلالات عروق خونی معمولا رنگ آبی، بنفش و ارغوانی دارند. در حالی که اگر بخاطر تجمع رنگدانه ی ملانین در زیر پوست ایجاد شده باشند، رنگشان قهوه ای است. اما کسانی که اختلالات ساختاری دارند، رنگ پوست دور چشمشان شبیه بقیه ی بخش هاست و بخاطر افتادن سایه تیره به نظر می رسد.

البته این تقسیم بندی لزوما برای همه صدق نمی کند. به طور مثال بعضی افراد هستند که ترکیبی از این سه دسته تیرگی را دارند. به همین دلیل است که ممکن است لازم باشد ترکیبی از درمان ها را دریافت کنید.

آیا تیرگی دور چشم درمان می شود؟

بله؛ تیرگی دور چشم درمان پذیر است. البته بسته به علت ایجاد و مراقبت های پس از درمان نتیجه گیری افراد متفاوت است. مشکلات ساختاری معمولا با روش های ساده تری مثل تزریق فیلر رفع می شوند. اما در افرادی که به دلایل دیگر پوست دور چشمشان عملا رنگی شده است، باید ترکیبی از تزریقات دور چشم (مزوتراپی، prp، فیلر و …)، لیزر های ضد لک و خصوصا کرم های مراقبتی و روشن کننده انجام شود. برای اطلاعات دقیق تر در مورد روش های درمان تیرگی دور چشم اینجا کلیک کنید.

کلام آخر:

چشم ها اولین جایی هستند که توجه مخاطبان شما را به خود جلب می کنند. بروز تیرگی دور چشم باعث می شود که ظاهرتان ناخوش و ناراحت به نظر برسد. علت های تیرگی دور چشم بسیار متنوع هستد و ممکن است برای درمانشان جدا از مراقبت های خانگی، به ترکیبی از کرم های درمانی و اقدامات کلینیکی مثل لیزر لک، پی آر پی، فیلر، مزوتراپی و … نیاز داشته باشید. در هر صورت سلامت چشم ها و زیبایی شان را اولویت قرار دهید و با مراجعه به کلینیک های معتبر و مشاوره با پزشک کلینیک بهترین روش را برای درمان تیرگی دور چشم خود دنبال کنید.

 

:منابع

https://www.mayoclinic.org/symptoms/dark-circles-under-eyes/basics/causes/sym-20050624?p=1

https://harmonyaesthetics.sg/dark-eye-circles-removal-singapore/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756872/#:~:text=Periorbital%20hyperpigmentation%20can%20be%20caused,dermatitis%20and%20allergic%20contact%20dermatitis.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6536080/#:~:text=Facial%20pallor%20due%20to%20anemia,periorbital%20area%20leading%20to%20POH.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16935336/#:~:text=Bimatoprost%2Dinduced%20periocular%20hyperpigmentation%20appeared,of%2061%20to%20472%20days.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *