6 تا از مهمترین فواید بیوتین برای پوست و مو
هر کسی ریزش مو را تجربه کرده باشد حتما نام بیوتین را شنیده است. با این حال فواید بیوتین برای پوست و مو تنها محدود به جلوگیری از ریزش مو و بهبود ظاهر پوست نمی شود. به علاوه ویتامین ب 7 یا همان biotin دسته ای از ویتامین های محلول در آب هستند که نه تنها به کیفیت پوست و مو بلکه به کنترل قند خون و سلامت جنین هم کمک می کنند. البته به صورت کلی کمبود ویتامین ب 7 در فردی که سالم است و رژیم غذایی کاملی دارد به ندرت اتفاق می افتد. با این حال به صورت تجربی همگی شاهد اثر آمپول بیوتین یا مکمل های آن در کیفیت پوست و مو بوده ایم. در این مقاله در مورد فواید بیوتین برای پوست و مو، منابع آن و نشانه های کمبود آن در بدن صحبت می کنیم. تا انتهای مقاله را بخوانید و سوالات خود را در بخش کامنت از دکتر داروساز مجموعه بپرسید.
بیوتین برای پوست و مو چه فوایدی دارد؟
بیوتین (biotin)، ویتامین ب7 یا ویتامین H نام های مختلف یکی از مجموعه ویتامین های ب کمپلکس هستند که به بدن برای تبدیل غذا به انرژی کمک می کنند. زمانی که می خواهیم در مورد اثر بیوتین روی پوست و مو صحبت کنیم باید به تمایز بین اثرات جلوگیری کننده و اثرات درمانی آن دقت داشته باشیم.
-
خواص بیوتین در کاهش ریزش مو
به طور مثال کمبود بیوتین می تواند باعث افزایش ریزش مو شود. در نتیجه در افرادی که مکمل های ویتامین ب 7 دریافت می کنند شاهد کاهش ریزش مو هستیم. با این حال این دلیل نمی شود که بیوتین برای افزایش رشد و سرعت در بلندی مو ها کارایی داشته باشد. خصوصا اگر شما به صورت ژنتیکی موهای کم پشت داشته باشید و یا از قبل دچار کمبود آهن و سایر فاکتور های موثر در سلامت مو باشید، مصرف قرص یا آمپول بیوین نمی تواند موهای شما را سریع تر بلند کند.
-
افزایش استحکام پوست، مو و ناخن
یکی از فواید بیوتین برای پوست و مو این است که به ساخت پروتئین کراتین در بدن کمک می کند. این پروتئین بخش ساختاری اصلی پوست، مو و ناخن است و باعث استحکام آن ها می شود. به همین دلیل افرادی که از نازکی موهایشان شکایت دارند بعد از مصرف بیوتین شاهد ضخامت بیشتر در موهایشان هستند. البته نکته ی مهم این است که اگر موهای شما به صورت ژنتیکی نازک باشد با مصرف بیوتین تغییر قابل توجهی در آن ایجاد نمی شود.
-
اثر بیوتین در آبرسانی و نرمی پوست
ویتامین ها مواد آنتی اکسیدانی هستند که به بدن برای مقابله با التهاب و رادیکال آزاد کمک می کنند. به علاوه نقش های متعددی را در مسیر های آنزیمی مختلف بر عهده دارند تا بدن به بهترین حالت ممکن فعالیت داشته باشد. یکی از فواید بیوتین برای پوست کمک به ترمیم پوست، حفظ رطوبت بیشتر در آن و نرمی و لطافت بیشتر است.
-
بیوتین به کاهش آکنه کمک می کند.
((به نقل از health line یک مطالعه ی 12 هفته ای در افرادی که آکنه ی ملایم تا متوسط داشتند نشان داد که استفاده از کرم های موضعی و مکمل های حاوی بیوتین و سایر ویتامین ها، طبق سیستم جهانی درجه بندی آکنه، باعث بهبود قابل توجه آکنه می شود))
-
آمپول های بیوتین بپانتن اثر قابل توجه تری در جلوگیری از ریزش مو دارند.
اگر دچار کمبود ویتامین های بیوتین و بپانتن باشید، با تزریق آمپول آن طی دوره ی زمانی مشخص و زیر نظر پزشک، شاهد اثرات قابل توجه آن در کاهش ریزش مو می شوید. مصرف این آمپول در کنار کنترل استرس، تغذیه ی مناسب و کاهش کشیدگی مو ها توسط کش، روسری و … به جلوگیری از ریزش مو و افزایش ضخامت آن کمک می کند.
-
کوکتل های مزوتراپی هم حاوی بیوتین هستند.
بیوتین را می توانید در کوکتل های مزوتراپی پوست و مو پیدا کنید. چراکه بعد از اتمام دوره ی درمان مزوتراپی به صورت قابل توجهی به رشد موها و پر شدن نواحی خالی سر کمک می کنند. همچنین مزوی پوست با کوکتل های حاوی بیوتین برای تقویت سد دفاعی پوست و کاهش التهابات در آن موثر است.
برای افراد بزرگسال میزان 30 تا 100 میکروگرم روزانه از این ویتامین توصیه می شود. معمولا با دوز بیشتر از این روزانه مسمومیت با بیوتین اتفاق نمی افتد. چراکه این ویتامین محلول در آب است و اضافی آن توسط ادرار دفع می شود. البته در بعضی افراد دوز بالای بیوتین می تواند باعث حالت تهوع و اختلالات گوارشی شود. به همین علت توصیه می کنیم که برای بهره وری بیشتر از خواص این ویتامین صبح ها بعد از صبحانه مصرف شود.
بیوتین در چه غذا هایی وجود دارد؟
زرده ی تخم مرغ:
درست است که از کودکی تصور داشتیم که سفیده ی تخم مرغ منبع غنی پروتئین و زرده ی آن تنها شامل چربی است. اما باید بدانید که زرده ی تخم مرغ نه تنها حاوی چربی های مفید، بلکه سرشار از آهن، ویتامین های گروه ب، فسفر و پروتئین هم هست. البته تخم مرغ به صورت خام مناسب نیست. چراکه ریسک بروز عفونت سالمونلا با آن وجود دارد. به علاوه پروتئین آویدین موجود در سفیده ی خام مانع جذب بیوتین در بدن می شود. به همین علت می توانید با استفاده از تخم مرغ پخته از بیوتین موجود در آن بهره مند شوید.
حبوبات:
نخود، لوبیا، عدس و خصوصا بادام زمینی و سویا حاوی ویتامین ب 7 هستند. خوشبختانه این مواد بخش قابل توجهی از غذای روزانه ی ما ایرانیان را تشکیل می دهند.
آجیل و دانه ها:
آجیل و دانه ها نه تنها حاوی بیوتین هستند، بلکه فیبر، چربی غیر اشباع و بخشی از پروتئین روزانه ی ماهم تامین می کنند. خصوصا دانه ی آفتاب گردان و بادام مقادیر قابل توجهی بیوتین دارند.
جگر، ماهی سالمون و گوشت خوک:
جالب است بدانید که 75 گرم جگر پخته تا چهار و نیم برابر حداکثر نیاز روزانه ی ما بیوتین تامین می کند.
سیب زمینی شیرین:
منبع ویتامین، مواد معدنی، فیبر، بیوتین و سایر انواع آنتی اکسیدان هاست.
قارچ:
نه تنها سرشار از پروتئین و فیبر است، بلکه با محتویات بیوتین داخلش از آلودگی با انگل ها فرار می کند.
موز:
بخاطر محتویات کربوهیدرات، فیبر، مس، پتاسیم و ویتامین های گروه ب مشهور است.
بروکلی:
یکی از سبزیجات متراکم سرشار از فیبر، کلسیم، ویتامین آ، سی و ویتامین های گروه ب است.
آووکادو:
سرشار از فولات، چربی غیر اشباع و بیوتین است.
کمبود بیوتین چه علائمی دارد؟
همانطور که دیدید خصوصا در رژیم غذایی ما ایرانیان به ندرت کمبود ویتامین ب 7 به چشم می خورد. با این حال در بعضی افراد نشانه های کمبود بیوتین دیده می شود. نازکی مو، شکنندگی ناخن و بثورات پوسته پوسته در اطراف چشم، بینی و دهان از این علائم هستند.
کلام آخر:
در کنار ریزش مو، شکنندگی ناخن و بروز بعضی بثورات پوستی همیشه اسم بیوتین یا ویتامین ب7 به چشم می خورد. این ویتامین محلول در آب است و اضافی آن از بدن دفع می شود. به همین علت نیاز است که در طول روز حدود 30 تا 100 میکروگرم بیوتین دریافت کنیم. با خورد یک رژیم غذایی متعادل می توانیم پوست، مو و ناخن سالمی داشته باشیم. با این حال اگر اخیرا به ریزش مو دچار شده اید و رژیم غذایی شما تغییری نکرده است یا علائم بیماری خاصی ندارید، می توانید از آمپول های بیوتین بپانتن یا مکمل هایشان استفاده کنید.
:منابع
https://www.healthline.com/nutrition/biotin-acne#skin-health
https://www.healthline.com/nutrition/biotin-rich-foods#10.-Avocados
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/biotin-vitamin-b7/
دیدگاهتان را بنویسید