10 علت اصلی بروز لکه های سفید روی پوست + تصاویر

بیماری هایی که باعث لکه سفید پوست می شوند کدامند

10 علت اصلی بروز لکه های سفید روی پوست + تصاویر

ارسال شده توسط: دکتر جعفری دیدگاه : 6 دیدگاه

لکه های تیره برای خیلی از افراد عادی به نظر می رسد؛ اما لکه های سفید روی پوست، ممکن است چندان عادی نباشد. خصوصا اگر به طور ناگهانی متوجه وجود آن روی بدن فرزندتان شوید. در این مقاله به 10 مورد از شایع ترین دلایل بروز لک های سفید روی پوست پرداخته ایم. شما می توانید تصاویر مربوط به هر لکه را نیز در زیر آن ببینید. البته که این مقاله تنها برای اطلاع رسانی شماست بنابراین به هیچ وجه بدون نظر متخصص اقدام به خود درمانی نکنید.

    • لکه های سفید ناشی از آفتاب:

نور خورشید از عمده ترین دلایلی است که می تواند باعث تغییر رنگ پوست شود. بعضی اوقات این حالت به صورت برنزه شدن پوست، خصوصا در پوست های تیره، و یا کک و مک، خصوصا در پوست های روشن، بروز پیدا می کند. گاهی اوقات هم اثر خورشید به حدی شدید است که باعث سوختگی  و در نتیجه پوست قسمت وسیعی از بدن دچار تیرگی می شود. در هر صورت، خورشید پتانسیل بالایی برای تغییر در توزیع رنگدانه های پوست دارد. به همین علت است که در بعضی افراد بعد از تماس با خورشید لکه های سفید یا تیره تری روی پوستشان ظاهر می شود. البته که اکثرا هم به صورت ژنتیکی دچار این حالت می شوند.

این لکه های سفید روی پوست، بیشتر در نواحی بازو، ران ها و کلا پایین تنه دیده می شوند و اصلا خطرناک نیستند و علائم خاصی ندارند. تنها مشکل این است که این بخش های سفید بیشتر مستعد سوختگی با خورشید هستند؛ پس سعی کنید به خوبی ضدآفتاب بزنید.

آفتاب می تواند باعث بروز لکه های سفید شود

درمان لکه های سفید روی پوست ناشی از نور خورشید نسبت به سایر علت ها ساده تر است. داروسازان با ترکیب کرم های لایه برداری مثل رتینویید ها و کرم های روشن کننده ی ایمن، سعی در یک دست کردن رنگ پوست می کنند.

همچنین اقدامات کلینیکی ای مثل میکرودرم ابریژن یا لیزر CO2 فرکشنال هم با لایه برداری یک لایه از پوست، پوست جدیدی را نمایان می کنند. نتیجه این روش ها صاف تر و یک دست تر است و البته به مراقبت بیشتری نیاز دارد.

    • تینه آ ورسیکالر:

نوعی قارچ است که به صورت طبیعی روی پوست ما زندگی می کند. در بعضی افراد که زیاد عرق می کنند. این قارچ ممکن است روی سینه، کمر یا حتی صورت، تولید مثل بیشتری انجام دهد. قارچ تینه آ ورسیکالر کم کم باعث تغییر رنگ مشخص یک بخش پوست می شود‌. درمان لک های سفید روی پوست ناشی از آن به راحتی نیست و امکان عود زیاد است. برای درمان باید از شامپو، لوسیون یا حتی دارو های ضد قارچ استفاده کنید و به خوبی آن ناحیه را در برابر آفتاب محافظت کنید.

تینه آ ورسیکالرعفونت هایی مثل هرپس یا حتی عفونت های انگلی ناشی از کرم ها، ممکن است در بعضی افراد باعث ایجاد لک سفید روی پوست شوند. تشخیص دقیق علت این موارد براساس سایر علائم شما و بر عهده ی پزشک است.

 

    • تینه آ ورسیکالر قارچ پوستیویتیلیگو یا برص:

به نطر می رسد که این بیماری، مانند بیماری ام اس، یک نوع بیماری خود ایمنی است. در بیماری های خود ایمنی خود بدن علیه خودش شروع به مقابله می کند و به طور مثال در بیماری ویتیلیگو، سلول های ملانین ساز را در بعضی نواحی از بین می برد. ویتیلیگو آسیبی به بدن نمی رساند و علائم خاصی جز تغییر رنگ پوست ندارد. اما ممکن است این لکه های سفید روی پوست، برای فرد از جهت زیبایی ناراحت کننده باشد.

علت دقیق بیماری های خود ایمنی شناخته شده نیست. به نظر می رسد که در کسانی که از لحاظ ژنتیکی مستعد هستند؛ با افکار منفی، افسردگی، عصبانیت و خلق و خوی آشفته، این بیماری شعله ور شود.

برای درمان، این افراد می توانند اقدام به روشن کردن بخش های تیره یا تیره کردن بخش های روشن کنند. در هر صورت درمان به راحتی انجام نمی شود و حتما تجویز دارو توسط پزشک متخصص نیاز است.

 

درمان می تواند توسط کرم های کورتون دار، ضد التهاب های غیر استروئیدی، نور درمانی، کرم های روشن کننده، لیزر های روشن کننده و حتی جراحی انجام شود. البته افرادی که پوست جدید خود را می پذیرند و اقدام به درمان آن نمی کنند هم کم نیستند.

    • لوکودرما:

بیماری لوکودرما هم علائمی مانند ویتیلیگو دارد. به طور مثال بیماری لوکودرما معمولا به علت آسیب فیزیکی شروع می شود اما تفاوت های جزئی بین آنها وجود دارد. به طور مثال در لوکودرما حتی ممکن است موهای بخشی از سر نیز رنگدانه های خود را از دست بدهند. توضیحات بیشتر در حوصله ی این بحث نیست. به زودی مقاله مجزایی در توضیح این بیماری قرار خواهیم داد. اما مشکوک به چنین حالتی در خود یا اطرافیانتان شدید؛ حتما آن را با پزشک متخصص پوست در میان بگذارید.

 

لکه های سفید رنگ روی پوست ناشی از آسیب فیزیکی
تصویر اسکار به جا مانده زخم

 

    • لیکن اسکلروز:

برخلاف ویتیلیگو که در آن لکه های سفید روی پوست معمولا از نظر بافت تفاوتی با سایر بخش ها ندارند؛ در لیکن اسکلروز ناحیه های سفید، پوستی نازک و کشیده دارند. این حالت بیشتر در خانم هایی که به دوران یائسگی رسیده اند ایجاد می شود. در نتیجه اختلالات هورمونی نقش پررنگی در این بیماری دارند.

بیماری لیکن اسکلروز
تصویر بیماری بیماری لیکن اسکلروز در ناحیه زبان

بخش هایی که دچار این لکه های سفید می شوند؛ معمولا در نواحی تناسلی، دهان، گردن، شانه، سینه، ران ها و مقعد قرار دارند.

در لیکن اسکلروز ناحیه های سفید، پوستی نازک و کشیده دارند

علاوه بر ظاهر ناخوشایند، ممکن است پوست لیکن اسکلروز خشک، ملتهب، خارش دار و درد دار باشد. برای درمان این بیماری حتما باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک متخصص پوست، دارودرمانی را با استروئید های موضعی یا تزریقی انجام می دهد.

    • پیتریازیس آلبا

از آنجایی که این بیماری به صورت پوسته ریزی ظاهر می شود، خیلی ها ممکن است فکر کنند که فرد مبتلا به قارچ شده است. اما این حالت نوعی اگزما یا حساسیت پوستی است. با شروع آن، پوست حالت فلس دار و پوسته پوسته ی همراه با خارش پیدا می کند. زمانی که اگزما فروکش کرد، این نواحی نسبت به سایر بخش ها (خصوصا اگر در تماس با آفتاب باشند) روشن ترند. درمان این لکه های سفید روی پوست توسط کرم های کورتون دار یا ضدالتهاب انجام می شود. بهترین کاری که شما در منزل می توانید انجام دهید، استفاده از کرم های مرطوب کننده و آبرسان برای این نواحی است.

به طور کلی می توان گفت که در بعضی افراد التهابی که در پوست ایجاد می شود؛ به طور مثال بعد از حمله اگزما، درماتیت آتوپیک، درماتیت سبورئیک، پسوریازیس و یا حتی اکنه، به جای ایجاد لک تیره تر، لکه سفید روی پوست ایجاد می کند. استفاده ی منظم از ضدآفتاب، به جلوگیری از افزایش تفاوت رنگ پوست و بهبود آن کمک می کند.

    • پیتریازیس آلبا
      تصویر فرد مبتلا به پیتریازیس آلبا

      آسیب های پوستی:

احتمالا دقت کرده اید که بافت اسکاری که بعد از سوختگی و آسیب پوست ایجاد می شود، در بیشتر افراد معمولا روشن تر از پوست معمول آنهاست. این لکه های سفید روی پوست حتی ممکن است بعد از لیزر و پیلینگ، در صورتی که پوست شما از آن آسیب ببیند، ایجاد شود.

معمولا این لکه ها اگر بخاطر آسیب عمیق پوستی نباشند نیاز به درمان ندارند و خودشان با رعایت استفاده از ضدآفتاب و آبرسانی پوست، بعد از چند هفته تا چند ماه، از بین می روند. در موارد آسیب عمیق تر نیاز به درمان های تهاجمی و طولانی تر است. اما در هر صورت برای کمک به پوست جهت ترمیم بافت حتما باید از ضدآفتاب و آبرسان یا مرطوب کننده استفاده کنید.

    • میلیا:

میلیا زوائد پوستی ای مشابه جوش است، که خصوصا در پوست اطراف چشم و در نوزادان به وجود می آید. این زوائد دردی ندارند، سفید به نظر می رسند و فقط مشابه جوش برجستگی دارند. تخلیه ی میلیا به این راحتی ها انجام نمی شود و معمولا پزشک با سوزن انسولین آن ها را تخلیه می کند.

دو نوع میلیای اولیه و ثانویه وجود دارد که نوع اولیه ی آن شایع تر است و به علت محبوس شدن پروتئین کراتین در زیر پوست ایجاد می شود.

نوع ثانویه ی میلیا بعد از اقداماتی که باعث التهاب در پوست می شوند، مثل میکرودرم ابریژن یا حتی تاول، بروز پیدا میکند.

نوع دیگر و نادر میلیا، میلیا ان پلاک( milia en plaque) نام دارد و زمانی ایجاد می شود که پوست بخشی از بدن همزمان با میلیا، دچار قرمزی، خارش، پوسته ریزی و برآمدگی شده است. این حالت ممکن است با بیماری لوپوس ارتباط داشته باشد. در صورت مشاهده ی چنین حالتی، خصوصا روی صورت، سر و اطراف گوش ها، به پزشک مراجعه کنید.

لکه های پوستی میلیا

همچنین لایه برداری با کرم های رتینویید، و یا کاهش التهاب میلیا های ملتهب با استروئید ها هم ممکن است به شما پیشنهاد شود تا لکه های سفید ناشی از میلیا کم کم محو شوند.

    • کمبود مواد مغذی و ویتامین ها:

به طور کلی اگر شما کم خون باشید؛ یعنی کمبود بعضی فاکتور های موثر در خون سازی مثل ویتامین B12 و آهن و … داشته باشید؛ پوستتان روشن تر، بی روح و خسته و زرد به نظر می رسد. دکتر ساینا جعفری در مورد لکه های سفید روی پوست و کمبود ویتامین در فیلم زیر کاملا توضیح می دهند.

همچنین احتمال دارد کمبود کلسیم، ویتامین دی و ویتامین E با لکه های سفید روی پوست ارتباط داشته باشد. در هر صورت اگر شما تغذیه ی مناسب و روح و روان سالمی داشته باشید؛ از بسیاری از بیماری ها، خصوصا بیماری های پوستی، جلوگیری می کنید.

    • بعضی داروها:

علت سفیدی سریع پوست بعد از استفاده از کرم های معجزه، داروی کورتون و ماده ی سرطان زای هیدروکینون است. متاسفانه هموطنان عزیزی که خصوصا در جنوب کشور زندگی می کنند، بعد از قطع این کرم ها دچار اختلالات پوستی ناخوشایندی مثل آکنه های التهابی و لکه های سفید روی پوست می شوند.

دارویی که در موارد آکنه ی شدید توصیه می شود (ایزوترترنوئین یا راکوتان) می تواند در بعضی افراد ایجاد جای جوش به صورت فرورفتگی یا به صورت لکه های سفید کند.

داروهای ایمن تری مثل بنزوییل پراکساید و رتینول هم ممکن است در پوست های حساس چنین مشکلی ایجاد کنند؛ اما اگر فرد پوست خود را دست آدم متخصص بسپارد، به ندرت دچار عوارضی مثل لکه های سفید روی پوست می شود.

اگر در مورد استفاده از کرم های معجزه ی بازار شک دارید، و یا برای انتخاب روتین پوستی مخصوص پوستتان دچار مشکل شده اید؛ برای ارتباط با داروساز مجموعه اینجا کلیک کنید.

چه زمانی برای لکه های سفید روی پوست باید به پزشک مراجعه کرد؟

جواب این سوال کاملا بستگی به خود شما دارد. مسلما اینکه به طور ناگهانی متوجه بخش های سفید و در ابعاد متنوع روی پوست صورت یا  بدن خود شوید؛ ممکن است برای بسیاری افراد هشدار دهنده باشد.

خصوصا اگر این فرد فرزند شما باشد و یا اینکه خود شما بیماری پوستی خاصی در خانواده داشته باشید که تمایل ندارید آن را تجربه کنید.

در هر صورت باید بدانید که تشخیص علت دقیق لکه های سفید روی پوست بر عهده ی پزشک است و باید پزشک فرد را معاینه و سابقه پزشکی و فامیلی او را به طور کامل بررسی کند.

اما این نکته را به خاطر داشته باشید که زندگی مدرن باعث شده است که مردم بیشتر در معرض بیماری های پوستی و انواع سرطان قرار بگیرند. به همین علت شما باید نسبت به خال ها، حتی آنهایی که از بچگی روی پوست شما بوده اند، کبودی ها و تغییر رنگ های پوست خود توجه کافی داشته باشید، و سالانه برای چکاپ پوست خود به پزشک مراجعه کنید‌.

این کار خصوصا برای کسانی که در فامیل خود سابقه ی بیماری های پوستی دارند، پوستشان نسبت به خورشید حساسیت بالایی دارد و همچنین کسانی که پیوند عضو انجام داده اند ضرورت بیشتری دارد.

همچنین بدانید که اگر مدت لازم برای درمان طی شد و لک های سفید روی پوست شما  تغییری نکردند، دوباره ظاهر می شدند، گسترش پیدا می کردند و یا شروع به ایجاد علائمی مثل خارش، درد و ناراحتی های روانی کردند؛ باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

چگونه از بروز لک سفید روی پوست جلوگیری کنیم؟

جلوگیری از هر کدام از شرایطی که در بالا گفته شد متفاوت است.

مهم ترین نکته است که تا می توانید از پوست خود در برابر آفتاب و اشعه های لوازم الکترونیکی محافظت کنید. این کار را با استفاده ی مرتب از ضدآفتاب، مرطوب کننده و پوشاننده هایی مثل کلاه انجام دهید. سبک زندگی صحیح، یا به عبارتی تغذیه ی سالم و حفظ بهداشت روانی، به جلوگیری و کنترل بیماری های خود ایمنی ای که ممکن است منجر به بروز لکه های سفید روی پوست شوند، بسیار کمک می کند. پس از جوانی بیشتر مراقب خود باشید و نگذارید ناتوانی شما در کنترل استرس، باعث پیری زودرس پوست شما شود.

مراقبت از پوست در جوانی

۷ علت پیری زودرس پوست را بشناسید.

جمع بندی: با توجه به این تعداد علتی که برای بروز لکه های سفید روی پوست وجود دارد. به شما توصیه می کنم که برای تشخیص قطعی و رهایی از نگرانی، حتما حرف آخر را به دست پزشک متخصص بسپارید‌. با توجه به علت های متنوع درمان های متنوعی هم وجود دارد. نکته ی مهم در هر کدام از این موارد، مشاوره ی کامل با افراد متخصص و پایبندی زیاد به درمان است. قدم اول در اکثر این درمان ها مصرف منظم ضدآفتاب می باشد.

در مرحله بعدی باید بدانید، به هر حال اگر لکه های سفید پوست ناشی از آفتاب، ویتیلیگو، کمبود ویتامین، برخی داروها یا هر علت دیگری باشد باید پیگیری و بررسی شود. زیرا پوست یکی از مهمترین عناصر مرتبط با زیبایی چهره است و زیبایی چهره در اعتماد به نفس هر شخص تاثیر فوق العاده و مستقیم دارد.

 

اشتراک گذاری پست

دیدگاه (6)

  • مرضیه پاسخ

    سلام من روی پوستم لکه های قهوه ای رنگ کوچیک شده ،میخوام بدونم دلیلش چیه؟
    ممنون از کمکتون

    1402-02-06 در 10:50 ق.ظ
    • دکتر جعفری پاسخ

      سلام با شماره مشاور ما تماس بگیرید . 09133666190 خانم دکتر جعفری

      1402-03-06 در 11:18 ق.ظ
  • Sohail ahmadi پاسخ

    سلام من روی شانه گردن من لکه‌های سفید کم رنگ پيدا شده دليلش چيست چی باید کرد

    1402-05-15 در 2:46 ق.ظ
    • دکتر جعفری پاسخ

      سلام برای این که بتونیم کمکتون کنیم می تونین با مشاور مجموعه تماس بگیرین و از ایشون راهنمایی بخواین. شماره و آی دی پیج ایشون در صفحه اختصاصی خودشون هست

      1402-05-16 در 2:39 ب.ظ
  • فردی پاسخ

    باسلام بنده مدتی است خال سفید درهردودستم پیداشده است وشغل خودم باغ دار هستم ودستهام همیشه درمعرض آفتاب قراردارد خواهشمندم راهنمایی بفرمایید

    1402-05-21 در 6:57 ب.ظ
  • Nasrinfaraji45@gmail.com پاسخ

    روی گونه دختر ۴ ساله من دو تا لک سفید افتاده ،نگرانم کرده

    1402-05-28 در 6:24 ب.ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *