چطور کلاژن سازی پوست را زیاد کنیم؟
هر روز یک روش به روش های مختلف جوانسازی پوست اضافه می شود. در تمامی این روش ها در مورد کلاژن و اثر آن روی پوست و تقویت کلاژن سازی می شنویم. اما کلاژن دقیقا چیست و ما چگونه می توانیم با اثرات آن بر روی پوست زیباتر و جوانتر شویم. کلاژن در واقع نوعی پروتئین است که توسط خود سلول های بدن هم ساخته می شود. این ماده در استخوان، عضروف، پوست، تاندون ها و بخش های مختلف بدن حضور دارد و باعث استحکام و حفظ ساختار آنها می شود. در این بین، اثر collagen روی پوست است که می تواند صورت شما را چندین سال جوانتر کند. در این مطلب در مورد کلاژن و منابع آن، روش های تقویت کلاژن سازی پوست و تخریب کننده های کلاژن صحبت کرده ایم.
کلاژن، مزایا و منابع آن
همانطور که گفته شد کلاژن نوعی پروتئین است که توانایی ساخته شدن توسط سلول های بدن را دارد. انواع مختلفی از این پروتئین رشته ای در بدن وجود دارد، اما معروف ترین آن کلاژن پوست است که مستقیما به زیبایی مرتبط است. جالب است بدانید که سه چهارم وزن خشک پوست را کلاژن تشکیل می دهد که اهمیت کلاژن در داشتن پوستی سالم را بیشتر مشخص می کند.
پوست مانند ساختمانی است که برای پایداری و استحکام نیاز به اسکلتی فلزی و محکم دارد. کلاژن تقریبا برای پوست همین کار را انجام می دهد. در واقع رشته های در هم تنیده و محکم کلاژن، ساختار پوست را برافراشته نگه می دارند. هر جا که کلاژن هایش آسیب ببیند و یا ساخته نشود، ساختار پوست آن منطقه فرو می ریزد. این دقیقا پدیده ای است که در بروز چین و چروک شاهد آن هستیم.
چین و چروک بخش های فرورفته ی پوست هستند، جایی که لایه ی درم پوست کلاژن کافی برای برافراشته نگه داشتن آن نداشته است.
همچنین کلاژن رطوبت پوست را تامین می کند. به همین علت است که هر چه سن بالاتر برود پوست بیشتر به سمت خشکی تمایل پیدا می کند.
منابع کلاژن در غذای روزانه
این ماده در کنار پروتئین دیگری به نام الاستین، به خاصیت ارتجاعی پوست هم کمک می کند. خاصیت ارتجاعی پوست در سنین جوانی به همین علت است. هر چقدر سن بالاتر می رود، با آسیب های بیشتری که به پوست می رسد، این رشته های پروتئینی از بین می روند و شرایط را برای چین و چروک، کاهش حجم پوست و افتادگی آن فراهم می کنند.
اما این کلاژن در چه منابعی وجود دارد و چگونه می توانیم آن را به دست آوریم؟
یکی از منابع دریافت کلاژن شیوه ی خوراکی است. کلاژن های طبیعی بدن حیوانات، می تواند منبع خوبی برای ما باشد. البته افرادی که تمایلی به مصرف کلاژن های حیوانی ندارند یا به بعضی از آنها حساسیت دارند، جایگزین های وگان هم برایشان وجود دارد.
شما می توانید با مصرف گوشت، مرغ، تخم مرغ حبوبات، لبنیات و ماهی، به بدنتان برای کلاژن سازی کمک کنید. در واقع آمینواسید هایی که از طریق پروتئین ها به ما می رسند، می توانند در بدنمان به شکل های مختلف کلاژن تبدیل شوند.
مکمل های کلاژن دار
مکمل های کلاژنی مثل کلاژینو، کلاژینو بیوتی، کلاژن گلد، کوکونات کلاژن و … کلاژن های مواد غذایی را خالص سازی و فرآوری کرده اند. شما می توانید با مصرف این مکمل ها به ازدیاد آن در بدنتان کمک کنید.
نکته ی مهم این است که این منابع تنها نباید مستقیما خود کلاژن یا مواد تشکیل دهنده ی آن را به بدن برسانند. بعضی مواد هستند که به بدن برای ساخت کلاژن کمک و یا اینکه از تخریب کلاژن ها جلوگیری می کنند. به طور مثال ویتامین سی و املاحی مثل مس و روی در پروسه ی کلاژن سازی دخیل هستند. همچنین مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان مثل میوه ها و سبزیجات، با رادیکال های آزاد و عوامل آسیب رسان مقابله می کنند تا از تخریب کلاژن های بدن جلوگیری کنند.
روش های تقویت کلاژن سازی پوست
شما می توانید با روش های زیر کلاژن سازی پوست خود را تقویت کنید و مهم تر از آن از تخریب کلاژن پوستتان جلوگیری کنید.
1. ضدآفتاب بزنید
آفتاب از دلایل اصلی نابودی رشته های کلاژن و پیرپوستی است. هر چقدر شما از سنین پایین بیشتر ضدآفتاب بزنید، بیشتر از پیری و بروز چین و چروک در پوستتان جلوگیری می کنید. حقیقت این است که ضدآفتاب مناسب و تمدید مرتب آن لازمه ی هر روش کلینیکی یا غیر کلینیکی جوانسازی پوست است.
2. رطوبت صورتتان را حفظ کنید.
از قدیم شنیده ایم که آب مایه ی حیات است. در واقع ۷۰ درصد بدن ما از آب تشکیل شده است. آب کاری می کند که سلول های ما در تکاپو باشند و مرتب خود را ترمیم کنند. شما باید با افزایش مصرف آب و غذا های آبکی در طول روز و همچنین استفاده از کرم های مرطوب کننده، رطوبت مورد نیاز برای تحریک فیبروبلاست ها به کلاژن سازی را تامین کنید.
3. قند را در رژیم غذاییتان کاهش دهید.
مولکول های قند در بدن می توانند طی پروسه ای به نام گلیکاسیون به رشته های کلاژن متصل و باعث شکسته شدن و تغییر شکل آنها شوند. در نتیجه پروسه ی پیری پوست سرعت می گیرد و در سن پایین تر شاهد چین و چروک و پوست کدر هستیم.
4. از نور درمانی استفاده کنید.
نور درمانی یا LED تراپی نوعی روش جوانسازی پوست است که از ویژگی های نور و توانایی نفوذ آنها به هر یک از طبقات پوست با هدف های مختلفی استفاده می کند. به طور مثال نور قرمز بیشترین عمق نفوذ را دارد و می تواند با تحریک فیبروبلاست ها، کلاژن سازی پوست را افزایش دهد.
5. صورتتان را ماساژ دهید.
هیچ چیز به اندازه ی خود خون نمی تواند به سلول ها در دریافت مواد مغذی و ترمیمشان کمک کند. شما با ماساژ پوست و حرکت آن جریان خون را روانه ی پوستتان می کنید. در نتیجه سلول ها مواد مغذی بیشتری از خون دریافت می کنند و فعالیت بیشتری دارند.
6. ماهیانه برای پاکسازی پوست اقدام کنید.
پاکسازی یا فیشیال روشی مناسب و مقرون به صرفه برای جوانسازی پوست و کمک به رفع کم آبی آن است. در طی پروسه ی پاکسازی ابتدا پوست شما با دستگاه، پاکسازی عمیق می شود. سپس از ماسک های لایه بردار برایتان استفاده می شود تا پوست پذیرش بیشتری برای مواد جوانسازی که در مرحله ی بعدی به کار می رود داشته باشد. در مرحله ی آخر کوکتل ها و محلول های کلاژن ساز با دستگاه و یا با تکنیک های تخصصی ماساژ به پوست شما نفوذ می کنند. در نتیجه طی زمانی که شما در روی تخت کلینیک و در حال استراحت هستید، پوستتان با مواد تخصصی به خوبی تغذیه و آبرسانی می شود.
7. از اقدامات کلینیکی جوانساز مانند نیدل و مزونیدلینگ استفاده کنید.
چروک هایی که بعد از سال ها روی پوست شما ایجاد شده اند به راحتی نمی توانند با اعمال سطحی یا کرم های موضعی از بین بروند. با این حال روش های کلینیکی با اعمال فشار به پوست کاری می کنند که کلاژن بیشتری تولید کند. در واقع در پروسه هایی مثل نیدلینگ و مزونیدل پوست شما به وسیله ی سوزن های بسیار کوچکی زخم می شود. شاید متناقض به نظر برسد اما اتفاقی که پس از این کار می افتد واقعا جالب است. پوست آسیب دیده برای ترمیم خود باید بافت جدید بسازد.
این بافت های جدید سالم تر هستند و چروک کمتر و سطحی تری نسبت به قبل دارند. تفاوت مزونیدل و نیدل این است که در طی پروسه ی مزونیدلینگ از کوکتل های مزوتراپی هم در حین درمان استفاده می شود. محلول مزوتراپی بر حسب نوع برند حاوی مواد مغذی، جوانساز، ضد چروک، آنتی اکسیدان، عصاره های گیاهی، داروهای خاص و … است. در نتیجه اثری که بعد از مزونیدل دیده می شود بسیار بارز تر از نیدلینگ به تنهایی است.
8. از لیزر های لایه بردار غافل نشوید.
لیزر هایی مثل لیزر سی او تو فرکشنال می توانند با دقت زیاد و عوارض کم پوست شما را لایه برداری کنند. میزان لایه برداری ای که توسط لیزر سی او تو انجام می شود بیشتر از لایه برداری با کرم های لایه بردار یا حتی میکرودرم است. در نتیجه اثربخشی قابل توجه تری هم دارد. همانند پروسه ی ترمیم پوست بعد از نیدل، پوست بعد از لایه برداری هم سرعت ترمیم بیشتری می گیرد. در واقع به طور عادی سلول های پوست ما ماهانه ریزش پیدا می کنند و سلول های جدید جایگزینشان می شود. اما لایه برداری عمیقی که با دستگاه انجام می شود به این پروسه سرعت بیشتری می دهد.
در نتیجه بافت جدید زودتر جایگزین می شود و صاف تر روشن تر از قبل است. این صافی به خاطر تولید بیشتر Collagen توسط سلول های تازه نفس است که چروک های پوست را بسیار کمتر می کند.
9. آر اف نیدل فرکشنال معجزه می کند.
دستگاه آر اف نیدل فرکشنال از دو تکنولوژی به صورت همزمان استفاده می کند. این دستگاه همزمان با نیدلینگ امواج رادیوفرکانس را به سمت پوست می تاباند. این امواج به لایه ی میانی یا درم پوست نفوذ می کنند و با ایجاد گرما و تخریب رشته های کلاژن قدیمی، سلول های فیبروبلاست پوست را تحریک به کلاژن سازی می کنند. نیدل دستگاه هم همانطور که گفته شد تا عمق مشخصی از پوست فرو می رود و با آسیب های کوچکی بدن را تحریک به بازسازی و ترمیم می کند. به جرئت می توان گفت که دستگاه آر اف نیدل فرکشنال به صورت تخصصی برای جوانسازی پوست کارایی دارد و می تواند بعد از اتمام دوره ی درمان اثرات قابل ملاحظه ای داشته باشد.
10. هایفوتراپی هم گزینه ی مناسبی است.
از روش های نوین دیگری که برای جوانسازی پوست و تحریک کلاژن سازی وجود دارد هایفوتراپی است. در هایفوتراپی از امواج فراصوت به صورت متمرکز استفاده می شود. این امواج به عمق پوست و لایه ی درم نفوذ می کنند و با ایجاد گرما و آسیب به سلول های فیبروبلاست، کلاژن سازی و روش های ترمیمی پوست را شروع می کنند. از لحاظ کارایی این روش و روش آر اف نیدل فرکشنال هر دو کاربردی هستند. اما هزینه ی بالای هایفوتراپی و اینکه برخلاف آر اف نیدل فرکشنال تنها از یک روش برای تحریک کلاژن سازی استفاده می کند، باعث می شد که روش مقرون به صرفه ای نباشد.
11. اهمیت روتین پوستی را درک کنید.
همیشه در حین مشاوره های پوست به مراجعه کنندگانم می گویم که شما 1 روز از ماه اقدامات کلینیکی جوانساز پوست انجام می دهید. اما نتیجه ی شما و رضایت از پوستتان به 29 روز دیگر ماه بستگی دارد. چراکه پوست یک شبه تغییر نمی کند، بلکه برای تقویت کلاژن سازی و جوانسازی نیاز به مراقبت زیادی دارد. به همین علت است که شما همیشه باید روتین پوستی مراقبتی (شامل ضدآفتاب، شوینده و مرطوب کننده) را از حدود 12 سالگی شروع کنید.
پروسه ی پیری پوست از 25 سالگی شروع می شود. از 25 سالگی یا زمانی که متوجه کاهش کلاژن پوستتان شدید، می توانید به طور جدی تر روتین های درمانی جوانساز پوست را دنبال کنید. این روتین ها حاوی اکتیو ها یا مواد موثره ی خاصی هستند که می توانند پوست شما را جوان تر و پروسه ی کلاژن سازی را تحریک کنند. به طور مثال استفاده از اکتیو های زیر برای جوانسازی پوست و رفع چین و چروک و پیشگیری از افتادگی صورت اثبات شده است:
-
لایه بردار های آلفا هیدروکسی اسید:
این مواد به نام اسید های میوه هم شناخته می شوند و می توانند در عمق های مختلف پوست نفوذ کنند. به طور مثال لاکتیک اسید اثر سطحی ای روی پوست دارد اما گلایکولیک اسید تا عمق زیادی به پوست نفود می کند. از لفظ اسید که در نام این مواد به کار برده شده است نترسید. درصد های کمی از این اسید ها در کرم های داروخانه ای وجود دارد و در روز های اولیه ی مصرف حس سوزش ملایمی ایجاد می کند. اما با گذر زمان می توانید رفع چروک های سطحی، روشن شدن پوست و شفافیت بیشتر آن را مشاهده کنید. درواقع کرم های AHA یا آلفاهیدروکسی اسید با تحریک غیر مستقیم تقسیم سلولی باعث کلاژن سازی و تقویت اثر کلاژن روی پوست می شوند.
-
رتینول:
رتینول عضوی از خانواده ی بزرگ ویتامین آ است. این ماده در درصد های بالا می تواند به اندازه ی نیدلینگ موثر باشد. البته درصد های بالا نسخه ای هستند و عوارض جانبی بیشتری هم دارند. چیزی که رتینول را از سایر مواد جوانساز پوست متمایز می کند مکانیسم آن است. در واقع فایده های رتینول برای پوست بخاطر تحریک سلول های زایای پوست و جوانسازی مستقیم پوست از درون است. مصرف حدود 6 ماهه ی کرم های بدون نسخه حاوی رتینول می تواند به طرز قابل توجهی باعث کاهش چروک پوست و سفتی آن شود. رتینول تولید کلاژن پوست را افرایش می دهد و به همین علت استفاده از ضدآفتاب و مرطوب کننده هنگام مصرف آن بسیار مهم است.
-
ویتامین سی:
همانطور که می دانید ویتامین سی یک آنتی اکسیدان است که مانع از آسیب پوست توسط رادیکال های آزاد و مواد سمی می شود. اما فایده ی دیگر ویتامین سی توانایی آن برای تقویت کلاژن سازی پوست است. درواقع ویتامین سی در پروسه ی ساخت کلاژن توسط بدن نقش دارد و از غیر فعال سازی آنزیم های مهم درگیر در روند کلاژن سازی جلوگیری می کند. به همین علت کسانی که از سرم های ویتامین سی، که حاوی فرم زود جذب و قوی ویتامین سی هستند، استفاده می کنند، بعد از حدود یکی دو ماه متوجه اثر کلاژن روی پوست می شوند. درواقع پوستشان در کنار شفافیت بیشتر، سفت تر هم شده است.
-
آبرسان:
آبرسان لفظی کلی برای موادی است که می توانند رطوبت را به لایه های زیرین پوست انتقال دهند. نکته ی مهم در آبرسانی و حفظ رطوبت پوست این است که با این کار می توانید پروسه های ترمیمی پوست را تقویت کنید. درواقع حتی اگر اکتیو خاصی استفاده نکنید، اما پوستتان همیشه مرطوب و شاداب باشد، می تواند با نیروی بیشتری از پیری پوست جلوگیری و از کلاژن ها محافظت کند.
-
کرم شب:
کرم های شب به اشتباه کرم های لاکچری و بدون صرفه جا افتاده اند. در حالی که این موضوع کاملا اشتباه است. هنگام شب فرصت مناسبی است تا تحریکاتی که در طول روز به پوست وارد شده است را آرام کنید. در واقع نه تنها آسیب زا های محیطی مثل آلودگی هوا، بلکه استرس، تغذیه، خورشید و حتی کرم های درمانی می توانند پوست را تحریک کنند. به همین دلیل است که استفاده از بافت مغذی و سرشار از آنتی اکسیدان کرم شب می تواند به ترمیم، آرام شدن و تقویت کلاژن سازی پوست شما کمک کند.
آیا کرم های حاوی کلاژن موثر هستند؟
کلاژن مولکولی درشت است و توانایی نفوذ به پوست را ندارد. اما از لحاظ قدرت مرطوب کنندگی مناسب است و به همین دلیل در فرمولاسیون کرم های مرطوب کننده و آبرسان استفاده می شود. اما انتظار نداشته باشید که کلاژن موضعی بتواند به عمق پوست برود و پوستتان را سفت تر کند. پس فقط چون اسم کلاژن روی کرمی نوشته شده است و گران قیمت است آن را خریداری نکنید. به جایش با روش هایی که گفتیم باعث تقویت کلاژن سازی و تقویت اثر آن روی پوست شوید.
:منابع
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881#uses
دیدگاهتان را بنویسید